Duurzaamheid en kostenbesparing worden steeds belangrijker. Met een thuisbatterij kunt u opgewekte zonne-energie opslaan en op een later moment gebruiken. Of u nu wilt besparen op uw energierekening, bijdragen aan een groenere toekomst of meer onafhankelijkheid wilt van het energienetwerk, een thuisbatterij is daarvoor een goede keuze.
Wat doet een thuisbatterij?
Het is een apparaat om de opgewekte zonnestroom van je zonnepanelen mee op te kunnen slaan. Als er geen directe zonne-energie meer is, kunt u je op een later moment de opgeslagen energie gebruiken bijvoorbeeld ‘s nachts of op een dag dat er veel bewolking is. Doordat eigen stroom verbruikt wordt bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Dynamisch energiecontract en thuisbatterijen?
Heeft u een thuisbatterij, dan kan de combinatie met een dynamisch energiecontract interessant zijn. Bij zo'n energiecontract verschillen de prijzen gedurende de dag. Laad u de thuisbatterij op als de prijzen laag zijn en ontlaad u als de prijzen hoog zijn, dan optimaliseer u de energiekosten. Daardoor is een thuisbatterij niet alleen duurzaam, maar financieel ook aantrekkelijk, omdat de maandelijkse kosten omlaag gaan.
Het gebruik van een thuisbatterij?
Hoe kunt u optimaal gebruik maken van een thuisbatterij? Daarvoor is het belangrijk dat u het stroomverbruik goed in de gaten houdt. Gebruik de opgeslagen energie op momenten dat zonnepanelen geen stroom opwekken, dus met name in de avond en op bewolkte dagen. Ook kunt u het verbruik spreiden door bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien wanneer de batterij vol is. Zo haalt u het meeste uit je thuisbatterij.
Rendement en terugverdientijd?
Een thuisbatterij is rendabel als je veel zonne-energie opwekt en verbruikt. De capaciteit van de batterij, het verbruik en de stroomprijzen zijn ook van invloed op het rendement. Als u een thuisbatterij overweegt, dan is de terugverdientijd een belangrijke overweging. Des te meer eigen stroom u gebruikt, hoe sneller de investering is terugverdiend. Gemiddeld kunt u uitgaan van 5 tot 7 jaar.
Kosten van een thuisbatterij?
De prijs hangt vooral af van het type batterij en welke capaciteit die heeft. Gemiddeld kun je uitgaan van tussen de € 2500,- en € 4000,- voor een 5kwh thuisbatterij inclusief installatiekosten.
Wilt u meer informatie over de thuisbatterijen van Sessy, Growatt of SolarEdge of twijfelt u over welke thuisbatterij het beste bij uw situatie past? Ga dan naar onze contactpagina, vul het formulier in en we nemen contact met u op.